40 ögonblick: Skellefteå AIK tar SM-guld 2013

9 mars 2015 13:33

Publiken i Västerbotten hade väntat länge. Skellefteå AIK hade varit och nosat på guldet ett par år och 2013 blev det till slut verklighet. Detta är ett av alla 40 minnesvärda ögonblick som SHL.se kommer att uppmärksamma under säsongen med anledning av att det är den 40:e säsongen som spelas i SHL.


Skellefteå AIK kom till säsongen 2006/07 tillbaka till hockeyns finrum efter en dyster tid i lägre divisioner. Sakta men säkert startade Skellefteå sin etablering till att just nu vara en av de ledande klubbarna i SHL. Det blev Kvalserien första året men sedan har det successivt blivit bättre för varje säsong som gått.

Säsongen 2007/08 slutade laget åtta i tabellen och åkte ut i kvartsfinalen. Året efter blev det en slutlig sjätteplats och respass i semifinalen vilket var fallet även säsongen därpå efter en fjärdeplats i SHL.

Framme vid säsongen 2010/11 var det dags för den första finalen efter att laget återigen förbättrat sig i SHL och hamnat på tredje plats i tabellen. I finalen blev det förlust mot Färjestad.

2012 slutade Skellefteå tvåa i SHL och sedan blev Brynäs för svåra i finalen.

Utvecklingen var alltså tydlig och tabellplaceringarna speglade den väl; 11:a, 8:a, 6:a, 4:a, 3:a och 2:a.

Så var det dags - Skellefteå glimrade i guld

När SHL 2012/13 var färdigspelad återfanns så Skellefteå på första plats, hela tolv poäng framför tvåan Färjestad. Pulsen höjdes i staden inför slutspelet. Nu var det dags. Laget hade imponerat och hade spelare som Bud Holloway, Joakim Lindström, Jimmie Ericsson, Oscar Möller, Oscar Lindberg, John Klingberg och Pierre-Edouard Bellemare bara för att nämna några.

I kvartsfinalen fick Skellefteå en minst sagt gruvlig revansch på Brynäs för finalförlusten från säsongen innan och vann fyra raka segrar med den sammanlagda målskillnaden 20-4.

Linköping svarade sedan för motståndet i semifinalen och Skellefteå fick slita hårt för att avfärda östgötarna som började med att vinna i Skellefteå efter förlängning. Västerbottningarna hade efter det marginalerna på sin sida och tog hem tre raka förlängningssegrar, alla med slutresultatet 3-2. Spiken i kistan kom sedan hemma när siffrorna skrevs till 3-1 och laget var finalklart för tredje året i rad.


Skellefteåspelarna när det är klart. Foto: Joel Marklund, Bildbyrån

I finalen väntade inga mindre än de största rivalerna Luleå. Det var stor fest i framförallt den delen av landet under finalveckan och Skellefteå visade sig vara det starkaste laget av de två och vann finalen i fyra raka matcher. Den avgörande stöten sattes in den 18 april 2013 och den långa väntan sedan det senaste guldet 1978 var över för skellefteåfansen.

– Det här är magiskt! Wow, vi har slitit, vi har slitit och det här är riktiga hjältar. Vi har allihopa jobbat tillsammans, sa en minst sagt segerrusig Bert Robertsson till Kanal 5 när saken var klar.