"Häftigt att få chansen att jobba med hockey på heltid"

23 augusti 2022 15:00
Välkommen till SHL

I artikelserien ”Välkommen till SHL” stiftar vi bekantskap med spelare som ska göra sin första säsong i ligan. Nu har det blivit dags för HV71:s Herman Hansson, 28, som för första gången i karriären inte behöver ha ett jobb vid sidan av hockeyn.


HV71 är tillbaka i SHL, och det är ingen nykomling som är i högstaligan för att se och lära. Jönköpingsklubben har värvat ett tiotal nya spelare och de flesta av dem med imponerande meriter. Mikkel Bödker har över 700 NHL-matcher på meritlistan, Mattias Tedenby har vunnit tre SM-guld, André Petersson har åtta raka säsonger i KHL och Andy Miele har spelat två VM med USA. Bland nyförvärven hittar vi också Herman Hansson, vars bakgrund sticker ut bland HV71:s värvningar. 28-åringen kommer närmast från Kristianstad och för första gången i livet är han heltidsproffs.

– Jätteroligt ska det bli. Vi (Kristianstad) gick bra förra året och jag sögs väl med i den effekten. När det går bra för laget går det ofta bra för individen också. Jag blev jätteglad när HV71 hörde av sig, säger Hansson.

Jobbade på fabrik

Den Mörrumsfostrade forwarden debuterade i moderklubbens a-lag 2011 och gjorde sammanlagt fyra säsonger med laget i HockeyEttan.

– Vid sidan av hockeyn jobbade jag heltid på fabriken i Karlshamn. Där smälte vi fett. Vi var några hockeyspelare och lite andra kompisar som jobbade där. Jag jobbade till klockan fyra och sedan var det iväg och träna på kvällarna. I Kristianstad har jag jobbat halvtid fram till förra året. För då skulle vi ha barn och då ville vi passa på och njuta av det. Annars har det alltid varit jobb vid sidan om. Nu känns det häftigt att få chansen att jobba med hockey, som jag tycker är så kul, på heltid, säger han.

Vad sa du att du gjorde på fabriken?

– Företaget, som heter AAK, producerar oljor och fetter. Det som blev felproducerat skulle smältas ner igen och där stod vi köttade sju till fyra och därefter var det träning, säger han.

Hur mådde kroppen då?

– Det var inte optimalt, men jag visste inget annat. Jag var lite yngre då och kände inte efter heller. Det var bara att köra på, säger Hansson.

"Torp var på mig en hel del"

Efter två säsonger i Mörrum gick han till Kristanstad 2016. Där blev det tre säsonger i HockeyEttan innan Kristianstad gick upp till HockeyAllsvenskan och Hansson följde med klubben upp till andraligan. Där har han fortsatt att utvecklas och i fjol gjorde han 19 poäng, vilket är hans bästa notering som seniorspelare. Även om det inte är poängproduktionen som lär bli Hanssons främsta uppgift i HV71. I stället är en spelare som i hockeysammanhang brukar beskrivas som ”hårt jobbande och jobbig att möta.” Något HV71 fick erfara i mötena med Kristianstad förra året.

– Killarna i laget har sagt att Kristianstad var ett tufft lag att möta och att vi körde som fasen. Sedan hade jag några duster med vissa av spelarna i HV71, men det har vi bara skrattat åt nu. När man hamnar i samma omklädningsrum brukar sådant vara lugnt. De allra flesta är väldigt snälla vid sidan av isen, säger Hansson.

Vem i HV71 hade du flest duster med i fjol?

– Torp var på mig en hel. Han var hård. Jag fick inte riktigt grepp om honom. Jag försökte psyka honom, men det bet inte, säger Hansson och skrattar.

Han kanske kan lära dig lite psykningsknep nu då?

– Jag ska nog sätta mig ner med honom och gå igenom ett och annat inför säsongen, säger Hansson, som har en liten historia med HV71, men för att hitta den får vi backa bandet drygt 15 år.

– När jag var tio, elva år gick jag HV71:s sommarhockeyskola. Jag minns att vi hade hjälptränare får juniorlagen och lite annat. Jag minns att jag hade Nicklas Hjalmarsson. Det var coolt. Efter det började jag heja lite på HV, säger han.

Du har följt HV71 lite extra sedan dess?

– Ja, jag har haft ett intresse av det. Kollar jag hockey ser jag gärna HV71:s matcher. Därför är det lite extra roligt att just HV71 ville ha mig, säger han.