• Huvudsponsorer

Tisdag Tis 21 Januari Jan
Torsdag Tor 23 Januari Jan
Lördag Lör 25 Januari Jan
Idag 28 Januari Jan
Torsdag Tor 30 Januari Jan
Lördag Lör 1 Februari Feb
Tisdag Tis 11 Februari Feb

SHL:s tekningskung: "Lika viktigt som alla dueller"

16 november 2018 17:30
Intervju

När spelarna ställer upp sig och pucken släpps är det vissa som trivs bättre än andra. Johan Johnsson är hela SHL:s främsta tekare - här berättar HV71:s hemvändare om träningen som ligger bakom och vad en vunnen tekning faktiskt kan betyda.


En hockeymatch är alltid nedbruten i många sekvenser, såväl korta som långa. Varje spelsekvens har sina egna utgångslägen och sina egna dueller. En av dessa är det första som sker - duellen vid tekningspunkten.

Statistiken visar på att varje match i regel innehåller uppemot 60 tekningar, vilket innebär en tekning i minuten. Situationer som för ögonblicket kan ses som obetydliga, men som i det stora sammanhanget spelar en avgörande roll. För varje vunnen tekning ges det egna laget chansen att inleda spelet med pucken i sin ägo. Varje förlorad tekning ger å andra sidan motståndaren samma fördel.

– Några hemligheter för hur en tekning vinns finns egentligen inte. En tekning är som alla andra närkamper på isen, med skillnaden att du går in med läget 50-50. I de flesta andra duellerna är det ofta någon som kommer lite snabbare in i situationen, inleder Johan Johnsson.

Är det någon som vet vad en tekning handlar om är det den 25-åriga HV71-spelaren. Johnsson har den här hösten gjort comeback i moderklubben och toppar hela SHL:s tekningsliga, i alla fall om man ser till spelare med över 100 tekningar på meritlistan. Av sina 105 tekningar har Johnsson sopat hem 63 till medspelare, vilket innebär en vinstandel på 60 %.

– Att vara en bra tekare är en blandning av flera saker. Du ska ha styrka, balans, tajming och även lite smartness. Har du tekat mot samma kille flera gånger borde du lära dig hur han gör. Då får du anpassa dig och lura honom, förklarar Johan Johnsson.

Går emot klyschan: "Ett lag som har bra tekare vinner förmodligen fler tekningar"

Efter ett antal säsonger på vift i HockeyAllsvenskan med spel i Troja-Ljungby, Mora och Timrå vände Johan Johnsson under sommaren tillbaka till Jönköping. Staden vid Vätterns södra strand var även platsen där Johnsson växte upp och 25-åringen fick sin hockeyskolning i HV71. Att åter ha möjligheten att representera sin moderklubb är en dröm som går i uppfyllelse.

– Det har varit en målbild under åren som jag varit iväg att komma tillbaka för att spela här. Det är jättekul. Samtidigt blir det en annan känsla att vara i sin hemmaklubb och sin hemstad, berättar Johan.

Men det här med dina fina tekningssiffror - har det alltid varit så? Har du alltid varit en vass tekare?

– Jag har aldrig varit någon dålig tekare. Men det var först när jag kom upp till seniorhockeyn som alla runt omkring började lägga större vikt vid att vinna tekningarna, svarar Johan och utvecklar;

– "Uffe" Dahlén var tränare för HV71 då och han var på mig mycket om tekningarna. Då spelade jag mest center, nu är jag både det och forward. Är du center och en bra tekare hjälper det dig att få spela i många situationer, det är lättare för tränaren att kasta in dig på isen. Så jag bestämde mig för att börja jobba med tekningarna. Det handlade inte längre om att ställa upp sig för tekning bara för att, jag ville verkligen vinna varje tekning.

Men hur exakt går det till när man tränar på att teka?

– Precis som att vissa stannar kvar för att skjuta efter träningar kan man vara kvar ett gäng och bara teka. Det går också att göra off ice på sommaren, något jag gjorde ganska mycket på den tiden. Jag stod helt enkelt och tekade mot mig själv, mest för att träna på att hitta tajmingen och touchen så att jag träffade pucken.

Något som ofta ses som en gammal sanning, inte minst bland expertkåren, är klyschan att det lag som för stunden vinner flest tekningar i en match är det mest hungriga. Johan Johnsson ser däremot inget som helst samband mellan ett lags inställning och siffrorna i tekningscirkeln.

– Jag tycker absolut inte att man kan säga att det lag som vinner många tekningar är mest laddat. Ett lag kan både ha bra och mindre bra tekare, och ett lag som har många bra tekare vinner förmodligen fler tekningar, slår HV-centern fast och fortsätter;

– Sen tycker jag personligen att många har dålig koll över vad som påverkar hur en tekning slutar. Det är otroligt mycket enklare att vinna en tekning på vänstersidan om man har en starkare backhandsida än forehand. I en del matcher tekar jag mycket på högersidan, i andra blir det mer vänstersida. Sånt gör en stor skillnad i hur många tekningar som jag vinner.

"Där gör det en otrolig skillnad om du vinner en offensiv tekning"

Statistik kan säga mycket och vid en närblick av siffrorna kommer du se att det skiljer bland spelarnas vunna tekningar i offensiv kontra defensiv zon. Johan Johnsson är inget undantag. HV71-spelaren trivs klart bäst när pucken släpps runt den egna målburen - 68,57 % vunna att jämföra med 63,41 % i offensiv zon. Detta leder givetvis till följdfrågan om det finns någonstans på isen där en tekningsvinst rankas extra högt?

– Nej, det går inte att tänka att vissa situationer är viktigare än andra. Du försöker alltid att göra ditt bästa, oavsett vilken del av planen och vilken tid på matchen som det är. Jag skulle säga att de tekningar som syns mest och som man kan se som viktigast är de i slutet av matcherna, menar Johan.

Vilka situationer är det främst som du tänker på då?

– Säg att ditt lag leder med 3-2, motståndarna har plockat "keepern" och du har en tekning i egen zon. Vinner du den och får ut pucken ur zonen kommer många att märka det. Samma sak om ditt eget lag tagit ut målvakten och jagar mål i slutet på en match. Där gör det en otrolig skillnad om du vinner en offensiv tekning och skapar en målchans, mot om du förlorar den och motståndarna kan rensa undan. Då är matchen körd.

Att vara professionell hockeyspelare och spela för klubben i sitt hjärta är få förunnat. Johan Johnsson har den här säsongen ännu en gång fått uppleva hur allt det känns. Så här långt har HV71 blandat och gett i SHL 2018/2019, en berg- och dalbana som gjort att Johnsson insett betydelsen av sin moderklubb.

– När resultaten inte går med oss tar jag det hårt. Det är så otroligt många jag känner som bryr sig och det är svårt att slippa undan. Samma sak när det går bra, det blir starka känslor. Även om jag så klart brytt mig i andra klubbar är känslorna djupare rotade i bröstet här, erkänner Johnsson och tillägger;

– Som jag ser det är det en ynnest att spela i ett fullsatt Kinnarps Arena varje vecka.

Det blåa matchstället väcker starka känslor till liv, men på en punkt är Johan Johnsson alltjämt kylan personifierad. När spelarna ställer upp sig och pucken släpps är det 25-åringen från Jönköping som har kontrollen. SHL:s tekningskung är medveten om sin roll i laget.

– På samma sätt som en stor och stark back hjälper laget genom att vinna puckar i spelet kan jag göra samma sak med tekningar. Tekar jag 20 gånger på en match och lyckas vinna 15 har laget så klart en stor nytta av det. Jag tycker precis som alla andra dueller på isen att tekningar är jätteviktigt.