Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

24 oktober 2022 09:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Timrå värvat två spelare, Jhonas Enroth har förlängt med Örebro och HV71 har meddelat att Niklas Hjalmarsson kommer att börja träna med laget.


Timrå har värvat två spelare

Timrå har förstärkt truppen med backen Joonas Lyytinen samt forwarden Magnus Pääjärvi. För den sistnämnde blir det en återkomst i klubben. Han spelade i Timrå mellan 2007 och 2010. Därefter har forwarden spelat i både NHL (467 matcher) och KHL. Förra säsongen gjorde Pääjärvi tre poäng på 17 matcher med Malmö. Avtalet med Timrå gäller till 2024.

– Magnus är en skridskostark spelare med offensiva kvalitéer. Det är en powerforward som vinner kamper och kan skapa ytor i det offensiva spelet. Att han sedan känner många i laget och känner föreningen sedan tidigare gör att han snabbt kommer in i gruppen, säger Timrås sportchef Kimmo Kapanen.

Kapanen har i veckan även hämtat in Joonas Lyytinen från HIFK. Det är en 28-årig back som har spelat två säsonger i AHL samt spelat över 300 matcher i den finska högstaligan.

– Joonas är en tvåvägsback som är spelskicklig och har en bra skridskoåkning. Hans spelstil kommer att passa bra i det svenska sättet att spela ishockey på då det är mer kreativt här än i finska ligan, säger Kapanen.

Precis som Pääjärvi har Lyytinen skrivit på ett kontrakt till våren 2024.

LaLeggia till HV71

Utöver att Timrå har plockat in Pääjärvi och Lyytinen har klubben även gått skilda vägar med Joey LaLeggia. Den 30-årige kanadensaren har i stället skrivit på för HV71.

– I Joey får vi en offensivt skicklig back med ett bra förstapass. Han har samlat på sig nyttig erfarenhet av svensk hockey och kommer att förstärka vår backsida. Joey har varit en pålitlig poängmakare i hela sin karriär och har även denna säsongen startat starkt, säger HV71:s sportchef Kent Norberg till klubbens hemsida.

HV71 blir LaLeggias tredje SHL-klubb. Förtuom Timrå har han även spelat i Rögle. Förra säsongen gjorde LaLeggia 38 poäng på 52 matcher. På meritlistan finns även 324 AHL-matcher. Avtalet med HV71 sträcker sig till 2025.

...och Hjalmarsson tränar med Jönköpingsklubben

Från och med i dag kommer Niklas Hjalmarsson att börja träna med HV71. Hjalmarsson spelade i klubben mellan 2003 och 2007. Därefter har 35-åringen haft en framgångsrik NHL-karriär. Han har spelat 822 NHL-matcher och vunnit tre Stanley Cup.

– Jag har pratat med Niklas vid några tillfällen och förstått på honom att han är sugen på hockey igen. Vi träffades senast i fredags och kom överens om att han kommer att träna med oss ett tag för att känna sig för. Jag vet att Niklas tränat hårt under året som har gått och är i bra fysisk form och vår förhoppning är att han fortsätter med oss resten av säsongen, säger Kent Norberg till klubbens hemsida.

Hjalmarsson:

– Det har alltid funnits tankar på att få spela i HV71 igen och suget har blivit ännu större när jag varit på matcherna och känt stämningen i arenan. Jag åker förbi Husqvarna Garden varje dag och tänker på hur det hade varit att spela i HV71 och jag vill verkligen ge detta en chans, annars kommer jag ångra mig i framtiden, säger han.

Enroth stannar i Örebro

Jhonas Enroth har gjort stor succé sedan han återvände till SHL. Nu står det klart att han blir kvar i Örebro till 2026.

– Jag är jätteglad över att fortsätta resan här i Örebro. Sedan första dagen här har jag trivts otroligt bra och jag älskar att spela här. Jag känner en stor hunger att bli bättre varje dag och det är inspirerande att vara i den här miljön. Vi har ett grymt stöd och hockeyintresset här i stan växer för varje år, nu ser jag fram emot att fortsätta jobba hårt för att vi ska nå framgång, säger Jhonas Enroth till Örebros hemsida.

Förra säsongen blev Enroth utsedd till ligans bäste målvakt. På meritlistan finns även ett VM-guld, ett OS-silver samt 153 NHL-matcher. Den här säsongen har Enroth stått tio matcher och han har 91,4 i räddningsprocent.

Friberg har förlängt med Frölunda

Precis som Enroth har Max Friberg skrivit på ett nytt treårskontrakt. Men Friberg har förstås gjort det med Frölunda. En klubb han har tillhört sedan 2017.

– Varje gång du kan skriva ett kontrakt med Max är en bra dag. Precis som Joel (Lundqvist) är Max instrumentell för vårt lag, han symboliserar vad en Frölunda-spelare skall vara, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström till klubbens hemsida.

Friberg har som mest gjort 29 poäng under en SHL-säsong. Förra säsongen blev det 22 poäng och han fick spela båda VM och OS med Tre Kronor. Friberg har under karriären även spelat sex NHL-matcher samt vunnit JVM-guld.