"Timrå har ett bättre lag än senast de var i SHL"

17 augusti 2021 11:00
Lagpresentation

Timrås senaste sejour i SHL blev bara ettårig. Nu är Medelpadsklubben tillbaka i högstaligan och Jennifer Engström på Sundsvalls Tidning tror att de har lärt sig en hel del från förra gången de var i SHL. ”Nu har de fler spelare med lite mer erfarenhet”, säger hon.


Timrå besegrade Björklöven i den HockeyAllsvenska finalen i våras och är därmed tillbaka i högstaligan igen. Senast de spelade i SHL var säsongen 2018/19, men den gången åkte klubben ur direkt. Till den här säsongen tycker Jennifer Engström, som bevakar Timrå IK för Sundsvalls Tidning, att GM Kent Norberg ställer ett mer slagkraftigt lag på benen och att de har lärt sig lite från den senaste SHL-sejouren.

– De har tänkt till när de har byggt laget, vilka karaktär de har tagit in. Att de passar in i klubbmodellen, vad som ska vara Timrå IK. Att ta in killar som vill kriga för det som står på bröstet. Sedan har de spelare med lite mer erfarenhet också. De har ett bättre lag än senast de var i SHL skulle jag säga, säger hon.

Värvat mycket SHL-rutin

Totalt har Timrå värvat elva spelare till den här säsongen och merparten vet vad som krävs av att spela i SHL. Exempelvis har de fått tillbaka backbjässen Didrik Strömberg, som har gjort tre raka säsonger i SHL med HV71, Robin Alvarez, som gör sin åttonde raka säsong i ligan, Tim Erixon, som tagit silver med Skellefteå och som i fjol var med och vann guld med Växjö, samt Oliver Bohm, som står noterad för 385 SHL-matcher.

– De har fler rutinerade spelare än senast de var i SHL och spelare som också kan ta kliv i Timrå. Det har inte bara tagit in killar som inte får plats i andra klubbar, utan spelare som kan fortsätta växa och som kan få en större roll i Timrå, säger Jennifer Engström.

Samtidigt som Timrå har spetsat truppen med några nyförvärv har de också några spelare som har varit i klubben under lång tid, som exempelvis Jeremy Boyce, Jacob Olofsson och Morten Madsen.

– Att ha några som har varit med ett tag tror jag är jättetviktigt. Just för att få den här klubbkänslan, mentaliten och att det kan smitta av sig på de nya spelarna som kommer in. Där är framförallt Jeremy Boyce jätteviktig. Han får inte mest speltid i SHL, men han gör ett viktigt jobb i truppen och i klubben överlag. Han är en riktig trotjänare och när det väl gäller är han någon man kan räkna med, säger Jennifer Engström.

"Det skapar ett lugn"

Även på tränarsidan är det bekanta ansikten. Fredrik Andersson och Ante Karlsson är kvar och Michal Zajkowski fortsätter som målvaktstränare. Nytt för den här säsongen är att Fredrik Andersson och Ante Karlsson kommer att dela på huvudansvaret, till skillnad från tidigare då Andersson har varit huvudtränare.

– Det skapar ett lugn och en trygghet i föreningen att de kan fortsätta jobba med samma tränarteam. Den kontinuiteten är viktig, både för att de vet vad de kan förvänta sig av varandra på tränarsidan och även hur de jobbar med gruppen, säger Engström.

En som dock inte är kvar är Jonathan Dahlén, som har öst in poäng i allsvenskan. Vad betyder det för laget?

– Klart att han kommer att saknas, men man ska komma ihåg att det är i allsvenskan han har varit med och spelat de senaste åren. Andra spelare får kliva fram i stället. Det är ingen överraskning för Timrå att han lämnar. ”Nubben” (Kent Norberg, GM) och tränarna hade nog inte räknat med att Dahlén skulle vara med, säger Jennifer Engström.

Vad ser du som Timrås största styrka den här säsongen?

– Bredden. Det har en bra bredd, framförallt på forwardssidan. De kan formera olika konstellationer och hitta olika sätt att bygga kedjorna på. Backsidan är nog den starkaste lagdelen. Där finns tyngd och rutin. Timrå blir ett tufft lag att att möta, säger hon.

"Det finns några saker man kan fundera kring"

Även om Jennifer Engström överlag trycker att Timrås lag ser spännande ut hittar hon också en del frågetecken inför säsongen.

– Det är flera spelare i truppen som inte har levererat på den här nivån tidigare. Sedan har vi målvaktssidan. Jacob Johansson har bara varit backup i SHL tidigare och Sami Rajaniemi har inte spelat någon annanstans än i Finland. Hur de håller ska bli spännande att se. Det är många nya spelare och ett par nyförvärv som man inte inte har koll på, som Robin Hanzl. Det finns några saker man kan fundera kring, men som också kan bli bra, säger Jennifer Engström.

Vilka förväntningar tycker du att vi kan ha på Timrå i år?

–  Själva har de sagt plats tio som sämst. Det tycker jag man ska ha som förväntning. Går de ut med det själva ska man kunna förvänta sig det av laget. Men som supporter ska man nog vara nöjd om de håller sig undan kval. Som nykomlingen är det alltid tufft. För Timrås del är det viktigt att etablera sig i SHL igen och då är det första året otroligt viktigt, säger Jennifer Engström.