Oskarshamns väg till SHL 2019/2020

9 april 2019 10:00
SHL

Efter en rafflande matchserie mot Timrå IK som sträckte sig till sju fighter stod det på måndagskvällen till slut klart - IK Oskarshamn tar klivet upp till SHL för första gången i klubbens historia. Här följer hur smålänningarnas resa i HockeyAllsvenskan såg ut under den gångna säsongen.


IK Oskarshamns långa sejour i landets näst högsta serie fick på måndagskvällen ett historiskt slut. För första gången i klubbens knappt 50 år långa historia tar smålänningarna steget upp till SHL - och detta efter ett en dramatisk resa som bland annat gick igenom en HockeyAllsvensk final.

När seriespelet summerades återfanns Oskarshamn på en andraplats i serien - fem poäng före trean Västerås. En finalserie i bäst av fem mot ettan AIK stod för dörren och gav också samtliga fem matcher innan avgörandet till slut föll. Smålänningarna segrade med klara 1-4 på Hovet i den femte och avgörande kampen, vilket innebar att HockeyAllsvenskan var vunnen och ett tufft direktkval mot Timrå IK stod som nästa - och sista - steg.

Matchserien med Timrå, som i sin tur slogs för sin överlevnad efter att ha slutat på en 14:e-plats i SHL, var även den en jämn och ihärdig kamp som gick till sju matcher och som hade ett tydligt mönster. Hemmalagen gick segrande ur striderna, något som gav Timrå en psykologisk fördel inför den sjunde och avgörande fighten i NHK Arena. Men när det gällde som mest skulle Oskarshamn kliva upp och bryta den trenden - och stod till slut som vinnare efter 0-3 i matchen och 4-3 i direktkvalsserien.