• Huvudsponsorer

Lördag Lör 7 Mars Mar
Tisdag Tis 10 Mars Mar
Torsdag Tor 12 Mars Mar
Lördag Lör 19 September Sep
Tisdag Tis 22 September Sep
Torsdag Tor 24 September Sep

Thorsbrink: "SHL måste föregå med ett gott exempel"

4 februari 2019 18:30
En grafisk bild i svartvitt som centralt visar en domare som pekar med sin ena hand.
Intervju

Nästa måndag kliver han in på SHL:s Facebookkonto för att svara på frågor från fansen. Redan nu hoppas Tomas Thorsbrink skapa en större förståelse för domarnas arbete. Möt ligans domaransvarige i en intervju om sin egen bakgrund, om de svenska domarnas rykte och om respekt.


Tomas Thorsbrink är fortfarande ny på jobbet, men han har redan hunnit sätta sin prägel på uppdraget. Drygt tre månader har passerat sedan han presenterades som ny utvecklings- och huvuddomaransvarig för SHL. Bakom sig har 48-åringen ett helt liv i just hockeyns domartjänst. Historien om Tomas tid i den randiga munderingen tog sin början 1988, då hans egen aktiva hockeykarriär avslutades i Kramfors-Alliansen.

– Jag var för dålig som spelare, men min pappa hade dömt hockey och tyckte att "fasiken, du kan ju inte lägga av helt". Så jag och en kompis i Kramfors började att döma och sen gick det ganska fort fram för mig, minns Tomas tillbaka.

Säsongen 1992/1993 tog den då 22-årige Thorsbrink klivet in i gamla division 1, en liga som idag går under namnet HockeyAllsvenskan. Med domarikoner som Kjell Lind och Ulf Lindgren som förebilder var det en spännande tid att döma och Tomas gjorde sig snabbt ett eget namn. Rättskiparen var med om att se division 1 bli till HockeyAllsvenskan, gjorde flytten till Stockholm och dömde vidare ända till 2007.

När Tomas meddelade Ishockeyförbundets domarchef Peter Andersson om att karriären gick mot sitt slut fick han ett moterbjudande som svar. Jobbet; domaransvarig för HockeyAllsvenskan och Thorsbrink tackade ja. Nu har alltså drygt tre månader passerat sedan han presenterades som ny utvecklings- och huvuddomaransvarig för SHL. Frågan fick han från ligans dåvarande VD Jörgen Lindgren och efter att ha fått klartecken från HockeyAllsvenskan tog Thorsbrink sig an uppgiften, som är en stor möjlighet.

– Jag ser en stor samordningsvinst mellan SHL och övriga ligor. Vi måste stötta förbundet, HockeyAllsvenskan och HockeyEttan för att i framtiden få fram nya elitdomare, menar Tomas som trivs med att utbilda och stötta domarna.

– Det här är det roligaste som finns! Jag får arbeta med extremt målinriktade och tävlingsinriktade människor och samtidigt göra något tillsammans som ett lag. För gruppen måste tillsammans vara väldigt stark, det är den stora utmaningen.

Under de år som gått sedan du klev in i domarbranschen har så klart mycket hänt. Men vad framförallt kan du peka ut som den största förändringen?

– Vi har fått en helt annan professionalism och våra domare är exakt lika mycket elitidrottare som spelarna. De kan förbereda sig på bästa möjliga sätt med rätt sömn, kost och träning. Vi arbetar mycket med efterarbete och videogranskning, förberedelser med att läsa på inför matcher. Det fungerar inte så att domarna går till arenan en timme innan match, tar på sig den randiga tröjan, dömer och sen tackar och går hem.

"Vår vision - världens näst bästa domarkår"

I dagsläget står SHL med tolv heltidsanställda domare och totalt rör det sig om 15 huvuddomare och 21 linjemän. Ekonomiskt skiljer det givetvis upp till spelarnas löner konstaterar Tomas Thorsbrink, som ändå menar att domarna ges starka förutsättningar till sitt arbete. Något som ligans utvecklings- och huvuddomaransvarige ständigt slås av är den enorma rutin och erfarenhetsbank som domarkåren sitter inne på. En erfarenhet som väger mycket tungt - inte minst interantionellt.

– Vår vision är att vi ska ha en domarkår som är professionell, rättvis och som är världens näst bästa. Vi måste ändå vara rimliga och inse att vi inte kan konkurrera med NHL med den organisation som de har. Men vi ska vara näst bäst. Sverige ska vara bättre än KHL, bättre än Schweiz och bättre än alla övriga, slår Tomas Thorsbrink fast.

Ofta riktas kritiska tongångar mot domarkåren och det skapas lätt ett negativt klimat. Samtidigt är svenska domare väldigt uppskattade internationellt, hur ser du på det?

– I NHL gnälls det också, men klart mer internt. Tittar du även på länder i Europa säger drevet som går att "deras domare är så dåliga att de vill köra dit svenskar för att döma". Alla länder har sin problematik och jag kan ibland tycka att vi i Sverige borde se det hela ur just ett internationellt perspektiv. Vi ska vara väldigt nöjda, för vi är väldigt långt framme.

Ytterligare ett bevis på hur pass starkt som SHL:s och den svenska hockeyns domare står sig kom runt årsskiftet. Vid JVM i Vancouver fanns Mikael Sjöqvist, Tobias Björk och Emil Yletyinen alla uttagna. För Sjöqvist bar mästerskapet till semifinal, Björk fick döma bronsmatchen och Yletyinen tilldelades finalen för nästa generations hockeygiganter. Trions framgång på JVM betyder att en stark svensk domartradition lever vidare.

– Ja, jag som har förmånen att resa iväg och arbeta med de internationella förbunden märker det. Det spelar ingen roll var vi är, om det är på en kongress i Malaysia eller på ett JVM i Vancouver, svenska domare står alltid väldigt högt i kurs. De andra förbunden vill väldigt gärna lära sig hur vi arbetar och vad vi gör. Det är ett kvitto som gör mig stolt, berättar Tomas och fortsätter,

– Nästa kvitto är när svenska domare tas ut till avgörande turneringar, semifinaler och medaljmatcher. När svenskar finns representerade där blir jag jäkligt stolt. Hela domarkåren, hela SHL och hela den svenska hockeyn ska vara stolta över att vi har så duktiga domare.

Fattar 50-55 beslut - varje minut: "Våra domare är inga 'supermans'"

Livet som hockeydomare innebär att konstant stå i skottgluggen - men först och allra främst att alltid fatta beslut. Tomas Thorsbrink berättar att varje spelad minut i en SHL-match innehåller mellan 50-55 situationer som kräver beslut av domarna. En mycket hög siffra där domarens förmåga att fatta trygga och säkra ögonblicksbeslut sätts på prov.

I takt med att hockeyn utvecklats har spelet gått allt snabbare, något som innebär fler situationer och en ökad belastning på domarna. Varje domslut granskas noggrant av både publik, media och aktiva. Och medan dessa har tillgång till repriser ur en mängd vinklar tvingas domarna ta sina beslut under spelets allt snabbare gång. Varje misstag blir därför väldigt tydligt.

– Vi har en del att arbeta på inom SHL vad gäller tydligheten, och tydlighet kommer av att lära känna varandra. Sen betyder inte det här att domarna är helt fredade. Domarna ska ha kritik för misstag som görs, självklart är det så, resonerar Tomas Thorsbrink.

Hur tar domarna till sig av kritiken?

– Den första som vet när ett felaktigt domslut tagits är domaren själv och är det någon som gräver ner sig över en miss är det domaren själv. Det finns tillfällen när de är så förbannade över sina egen insats att jag efter matchen knappt kan kommunicera med dem, svarar Tomas och tillägger;

– Våra domare är inga "supermans", man måste ha förståelse för det. Precis som vilket lag som helst har förståelse för att en back kan slå en felpassning.

Tar frågor på Facebook: "Vill öppna upp ögonen"

Måndag nästa vecka, den 11:e februari, kommer Tomas Thorsbrink att kliva in på SHL:s digitala plattform. På ligans Facebookkonto kommer han under eftermiddagen att svara på frågor, tankar och funderingar från fans som rör just domarna. Förhoppningen från Thorsbrink är att det blir en frågestund som ökar respekten och förståelsen för det arbete som domarna utför.

– Jag tror på transparens och öppenhet. Jag hoppas på frågeställningar som "vilka är domarna", "varför har de blivit domare", "hur kan de bli bättre", "varför kan de inte ta kritik" och så vidare. Jag vill öppna upp ögonen för de som vill ställa frågor, förklarar Tomas.

Vad hoppas du själv kunna få ut av den här frågestunden?

– Det bästa som jag vet är det supporterskap och den läktarkultur som vi har. Att önska sitt lag framgång och att bli helt förtvivlad när det går åt skogen. Det skapar känslor. Där vill jag på något sätt också bidra till att skapa en förklaring för vem domaren faktiskt är och varför han eller hon tar olika beslut.

I sin roll som ligans utvecklings- och huvuddomaransvarige stöttar och utbildar Tomas Thorsbrink SHL:s domarkår. Till sin hjälp har han ett team av domarcoacher, som finns på plats vid matcher för att ge feedback och vägledning. Från första parkett har Tomas under snart 30 års tid sett hur domaryrket utvecklats och förädlats.

Idag är domarna professionella i exakt samma utsträckning som de spelare de själva dömer. Att kritik följer är oundvikligt och del av uppdraget, men däremot inte sättet som den ibland framförs på. Dialogen mellan spelare, ledare och domare kräver förbättring menar Tomas Thorsbrink - och det ord som han mer än något annat pekar på är respekt.

– Det som alla ska ha klart för sig är att domare, spelare och tränare i SHL är idoler inom svensk hockey. Dömer en domare en match utan självförtroende kommer de som dömer på en lägre nivå att ta efter. Beter sig en spelare dåligt mot domare eller motspelare får vi snart se det i U16 också. Om en tränare går ut och sågar en domare inför öppen mediaridå kommer det att spridas nedåt i serierna.

– Visst ska hockey vara känslor, men någonstans måste vi förstå att vi alla har ett ansvar. Världens näst bästa liga måste föregå med ett gott exempel. Vi måste ha en respekt för varandras yrkesroller, avslutar Tomas Thorsbrink.