Veckans SHL – nyheterna från den gångna veckan

24 maj 2021 10:00
Veckans SHL

Ny vecka betyder att det har blivit dags att blicka tillbaka och se vad som har hänt i klubbarna under de sju senaste dagarna. Exempelvis har Ryan Lasch återvänt till Frölunda, två SHL-spelare har skrivit NHL-kontrakt och Växjö har gjort klart med fyra nyförvärv.


Duo till Linköping

Linköping har förstärkt truppen med centern Ben Maxwell och backen Eddie Larsson. Maxwell är en 33-årig kanadensare som de två senaste säsongenerna har spelat i ZSC Lions, i Schweiz. Den gångna säsongen blev det 27 poäng på 50 matcher. Tidigare i karriären har han noterats för 47 NHL-matcher samt fem säsonger i KHL. Nu är han klar för Linköping (tvåårskontrakt).

– Under de senaste åren har jag spelat många minuter i både boxplay och powerplay. Jag är en tvåvägscenter som kan spela både defensivt och offensivt, så förhoppningsvis kan jag göra samma sak i Sverige och Linköping, säger Maxwell till Linköpings hemsida.

För Eddie Larsson, 30, blir det en återkomst i LHC-tröjan. Han spelade i klubben mellan 2016 och 2020. Den gångna säsongen spelade han i Luleå, men där blir det alltså ingen fortsättning. Larsson, som var kapten i Linköping 2018/19, har skrivit på för en säsong.

Lasch återvänder till Frölunda

Frölunda har gjort klart med en profilstark återvändare – nämligen Ryan Lasch. På meritlistan har amerikanen tre CHL-titlar, två SM-guld samt en ligatitel i Schweiz. Både 2016 och 2019 var han med och vann SM-guld med Frölunda, och båda gångerna vann Lasch poängligan i SHL. Han lämnade Frölunda efter säsongen 2019/20, då han gjorde 48 poäng. Den gångna säsongen blev det 37 poäng på 26 matcher med Pelicans samt 17 poäng på 23 matcher med ZSC Lions.

– Vi har haft en dialog med Ryan ända sedan han lämnade. Vi har aldrig stängt dörren och sa aldrig hej då till varandra. Nu fick vi ihop det och det kan vara bra att vi fick vara ifrån varandra en säsong, säger Frölundas sportchef Fredrik Sjöström till klubbens hemsida.

SHL-meriterad back till Timrå

TImrå har tagit klivit upp till SHL och deras första värvning inför kommande säsong är backen Oliver Bohm, 29. Därmed är han tillbaka i SHL. Han har tidigare representerat Frölunda, Malmö samt Växjö i högstaligan. Han vann SM-guld med Lakers 2018. Den gångna säsongen spelade han med TPS, som knep silver i den finska ligan.

– Oliver är en defensivt lagd back med mycket erfarenhet i framförallt SHL. Utöver sin defensiva styrka så kommer han att tillföra mycket karaktär i laget, säger Timrås sportchef Kent Norberg till klubbens hemsida.

Bohm har gjort klart för två säsonger med nykomlingen.

Lillebror Sylvegård tillbaka i Malmö

För två säsonger sedan valde Marcus Sylvegård att lämna Malmö för spel i Växjö. Han var med och vann SM-guld den gångna säsongen. Han gjorde 16 poäng i grundserien och tio i slutspelet. Men nu blir det en återkomst i moderklubben och en återförening med brorsan Emil och pappa Patrik, som är sportchef.

– Jag känner en stor ära och stolthet. Det är alltid speciellt att få komma hem. Jämfört med senast har jag skaffat mig mer rutin. Då var jag barnet i laget och nu känner jag mig mer vuxen och mogen samt mer bekväm i min roll i gruppen, säger Marcus Sylvegård.

Marcus Sylvegård och Malmö har kommit överens om ett tvåårskontrakt.

Rögle skriver kontrakt med trio

Rögle har värvat tre spelare den gångna veckan – Ludvig Larsson, William Wallinder samt William Strömgren.

17-årige Strömgren debuterade i HockeyAllsvenskan med Modo den gångna säsongen. Han gjorde nio poäng på 27 matcher. Han var även med i U18-VM, där han gjorde fem poäng på sju matcher.

– Han är en spelare som vi följt några månader. En ung kille som har jättemycket talang och potential. Han gjorde det bra i U18-VM. Han har mycket att erbjuda, med sitt spelsinne, sin storlek och offensiva kreativitet, säger Rögles general manager Chris Abbott till klubbens hemsida.

Även backen William Wallinder har Rögle värvat från Modo. Han har Sollefteå HK som moderklubb, men de tre senaste säsongerna har han tillhört Modo. Den gångna säsongen gjorde han 43 matcher i allsvenskan (sex poäng).

– William är ytterligare en lovande spelare som valt att komma hit för att fortsätta sin utveckling. Han kommer slåss om en plats bland våra sex backar. Han ska fortfarande nå sin fulla potential och jag vet att Detroit (som draftade Wallinder i andra rundan 2020) har höga förväntningar på honom, säger Chris Abbott.

Ludvig Larsson, 25, kommer närmast från Mora. Dessförrinnan gjorde han sex år i Nordamerika, och i Mora har han haft en fin utveckling. Den gångna säsongen gjorde han 45 poäng på 46 matcher.

– Ludvig hade en jättebra säsong och spelade en stor roll i deras framgångar. Ludvig är en väldig dynamisk tvåvägscenter som kommer bidra med mycket. Han är en bra kille, väldigt smart. Han kommer bli en stor del av vårt lag, säger Chris Abbott.

På tränarsidan har det också hänt grejer i Rögle. Den assisterande tränaren Cory Murpyh lämnar föreningen efter tre år. Han ersätts av den förre SHL-backen David Printz, som den gångna säsongen tränade Djurgården J18-lag. Han har skrivit på ett tvåårskontrakt.

Dessutom har Janne Larsson, assisterande tränare, gjort klart med en förlängning (två år).

Örebro plockar in två spelare

Örebros lagbygge fortsätter inför nästa säsong. Den gångna veckan har de gjort klart med backen Marcus Hardegård samt centern Jani Lajunen.

Marcus Hardegård, 24, har spelat i Timrås organisation sedan 2013. Han var med och spelade upp klubben i SHL den här säsongen, men nu blir det en flytt söderut. Backen har skrivit på ett kontrakt med Örebro som sträcker sig till 2023.

– Vi är jätteglada att kunna välkomna Marcus. I Marcus får vi in en storväxt back i en bra ålder och som besitter många kvaliteter som vi gillar. Vi ser framemot att jobba med Marcus i vår miljö och det ska bli spännande att följa hans framfart hos oss, säger Örebros sportchef Niklas Johansson.

Även Jani Lajunen har gjort klart med Örebro över säsongen 2022/23. Därmed är han tillbaka i SHL. Han spelade i Växjö mellan 2013 och 2015, och var således med och vann SM-guld 2015. Han har även VM-guld (2011) och två ligaguld i Finland på meritlistan. De fyra senaste säsongerna har han spelat i Schweiz med HC Lugano.

– Som spelare är Jani en pålitlig och smart center som kommer passa väldigt bra in i vårt lagbygge. Med sin storlek, smartness och hårda arbete kommer Jani vara en viktig pusselbit i alla delar av spelet. Vi ser framemot att ha Jani i vår miljö och med sin erfarenhet av att vinna kommer han hjälpa oss att ta ytterligare steg, säger Niklas Johansson.

SHL-duo skriver NHL-kontrakt

Erik Källgren var en av Växjös guldhjältar den gångna säsongen. Den 24-årige målvakten vann tolv av 21 grundseriematcher och i slutspelet klev Källgren fram när Viktor Fasth blev skadad. Efter säsongen gjorde Källgren klart med Frölunda, men nu har målvakten alltså skrivit på för Toronto Maple Leafs. Avtalet är ett tvåvägskontrakt över två säsonger.

Jonatan Berggren kom till Skellefteås organisation från Enköping 2015. Den senaste säsongen fick han sitt stora genombrott i SHL då han gjorde 45 poäng på 49 matcher och han har även fått debutera i Tre Kronor. Nu kommer belöningen: Ett treårksontrakt med Detroit Red Wings. Klubben draftade Berggren i den andra rundan, som nummer 33 totalt, 2018.

Trio till Luleå

Brendan Shinnimin, Konstantin Komarek och Pontus Andreasson blev alla klara för Luleå den gångna veckan.

För Konstantin Komarek, 28, blir det en återkomst i Luleå. Den österrikiske centern har gjort fem säsonger i Luleås organisation (senast 2019/20). Han har även spelat i Malmö och Karlskrona. Den gångna säsongen inledde han i Dinoma Riga, men därefter blev det spel i schweiziska EHC Biel-Bienne. Nu har han skrivit på ett tvåårskontrakt med Luleå.

–  Det känns jättebra att vi har kommit överens om ett nytt avtal med Konstantin. Det är en bra kille som vi vet vad vi kommer få ifrån och som mycket väl känner till både stan och Luleå Hockey. Hans styrkor finns framför allt i powerplay och det offensiva spelet, säger Luleås GM Stefan "Skuggan" Nilsson.

För Brendan Shinnimin blir det här andra klubben i SHL. Han spelade i Växjö mellan 2017 och 2020 och han var med och vann guld 2018. Totalt har han gjort 89 poäng på 142 SHL-matcher. Den gångna säsongen gjorde han 14 poäng på 25 matcher med tyska Adler Mannheim. Hans kontrakt med Luleå är på 1+1 år.

– Brendan har en förmåga att skapa både mål och poäng för sig och sina medspelare. Dessutom har han med hårt jobb och en intensiv spelstil förmågan att ta sig in under skinnet på sina motståndare, säger Stefan Nilsson.

Den 22-årige centern Pontus Andreasson är klar för två säsonger. De två senaste åren har han spelat i Björklöven och den gångna säsongen gjorde han 31 poäng på 52 ligamatcher.

– Det skall bli spännande att se Pontus Andreasson ta nästa steg i sin utveckling tillsammans med oss i Luleå Hockey. Han är en tvåvägscenter med stor potential, en duktig skridskoåkare med bra blick för spelet som vi känner har alla möjligheter att växa in i SHL-kostymen tillsammans med oss, säger Stefan Nilsson.

Duo förlänger sitt kontrakt

Melker Karlsson återvände till Skellefteå den gångna säsongen efter sex raka säsonger i San Jose Sharks. 30-åringen har nu bestämt sig för att stanna i Skellefteå. Han har skrivit på ett ettårskontrakt.

Även Oscar Birgersson har skrivit nytt kontrakt. Han blir kvar i Brynäs till 2023. 21-åringen gjorde den gångna säsongen fem poäng på 42 SHL-matcher.

Fyra nyförvärv av Lakers

De regerande mästarlaget Växjö har börjat bygga truppen inför kommande säsongen. De har gjort klart med fyra nyförvärv den gångna veckan – och det handlar om Hugo Pettersson, Glenn Gustafsson, Ludvig Claesson samt Julius Nättinen.

Glenn Gustafsson byter Örebro mot Lakers. Han debuterade i SHL säsongen 2015/2016, 18 år gammal. Totalt har det blivit 45 poäng (26+19) på 225 matcher i högsta ligan. Nu har han skrivit på ett tvåårskontrakt med Växjö.

– Vi har mött Glenn i några år nu och dels känt att han är jobbig att möta men också att där borde finnas mer att ta ut. Kul att vi nu får chansen att göra det, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson.

Backen Ludvig Claesson gjorde den gångna säsongen tolv poäng för Tingsryd i allsvenskan och han gjorde det med ett "A" på bröstet. Claesson har under karriären gjort 77 SHL-matcher med Rögle mellan 2015 och 2017. Nu är 24-åringen tillbaka i höstaligan och han har skrivit på till våren 2023.

– Ludvig är en back som stämmer in på mycket av det vi står för. Rörlig och svårpasserad med ett väldigt bra passningsspel, säger Henrik Evertsson.

Hugo Pettersson, 19, har Lakers hämtat från Södertäljes organisation. Han gjorde fem matcher i HockeyAllsvenskan den gångna säsongen. Han var även utlånad till Linden i HockeyEttan och där blev det 20 poäng på 25 matcher.

– Hugo är en yngre spelare som kommer behöva lite tid men där potentialen finns till något riktigt spännande, säger Henrik Evertsson.

Växjö har även plockat in Julius Nättinen, en finsk 24-åring som närmast kommer från spel i schweiziska EHC Biel-Bienne. Där gjorde han 25 poäng 32 matcher. Han var med och vann JVM-guld 2016 med Finland. Han har även gjort två säsonger i den finska högstaligan samt ett år i AHL. Nättinen har skrivit ett ettårskontrakt med Lakers.

– Julius är en mycket spännande spelare som vi är glada att få börja arbeta med. En offensiv spelare med spetskompetens i sitt skott. Hans 33 mål i finska ligan senaste året där imponerar, säger Henrik Evertsson.

Flera spelare lämnar sina SHL-klubbar

Daniel Zaar hade en nyckelroll i Rögle den här säsongen, men han blir inte kvar i klubben. Inte heller Taylor Matson kommer att spela i Rögle den kommande säsongen.

Jakob Forsbacka Karlsson gick från Växjö till Färjestad under den gångna säsongen. Men Forsbacka Karsson blir inte kvar i Färjestad. Någon ny klubb är inte offentliggjord.

En annan som lämnar sin klubb är Joel Mustonen. Han har gjort fyra raka säsonger i Frölunda, men det blir ingen fortsättning där.

Några spelare som inte blir kvar i SHL har gjort klart med ny klubb. Chris DeSousa (senast i Luleå) – Grizzlys Woilfsburg, Kim Strömberg (Oskarshamn) - KooKoo, Johan Gustafsson (Frölunda) - Västerås, Albin Grewe (Djurgården) - Ilves, Niclas Burström (Skellefteå) - Schwenninger Wild Wings, Mirco Müller (Leksand) - HC Lugano, Pär Lindholm (Skellefteå) - Ak Bars Kazan, Tyler Morley (Linköping) - Tappara, Otto Paajanen (Leksand) - HIFK, Niko Ojamäki (Linköping) - Vityaz Podolsk,