Den eviga fikadrottningen: "Laget i mitt hjärta är Luleå"

25 januari 2019 20:00
Harriet Widmark står uppställd intill sitt fikabord med pressrummets bord och stolar i bakgrunden.
#meränbarahockey

I snart 50 år har hon bidragit till att göra Luleå Hockeys hemmamatcher till att handla om mer än bara hockey. Med sina pastejmackor och sitt fikabröd har Harriet Widmark gjort sig ett namn bland journalister, domare och bortalag. Möt norrbottningarnas ständigt brinnande eldsjäl i en lång intervju.


Allt tog sin början på slutet av 60-talet. Harriet Widmark, då runt 20 år ung, slängde ihop ett gäng smörgåsar och gav sig iväg för att förse dåvarande IFK Luleå med energi till sina matcher. Årtiondena har passerat, Harriets 20 år har förvandlats till 70 och IFK Luleå har blivit till Luleå Hockey. Kvar står Harriet som smörgåsansvarig och hon ser tillbaka till begynnelsen.

– Min bror spelade då i IFK Luleå. En dag sa han; "syrran, du som inte gör något kanske kan fixa mackor till oss till bortamatcherna?". På den vägen är det, skrattar Harriet och minns tillbaka.

Mycket har skett under de år som gått sedan den där första Luleåmackan breddes. En hel hockeyvärld har förändrats och Harriet Widmarks tidigare sidouppdrag att uppdatera statistik och rapportera detta vidare till motståndarlag har försvunnit. Men samtidigt har hennes huvudfokus på att mätta hungriga magar ständigt hängt med genom utvecklingen.

Harriet berättar hur hon i inledningen av sin tid som ideellt arbetande Luleå Hockeykraft hjälpte till med förstärkta mellanmål åt spelarna. Idag har den energiska norrbottningen hand om allt pressfika, fika till bortalag och hemmalag samt matkorg till domarna. Det är ett hedersuppdrag som hon snart alltså firar 50 år med.

– Allt mitt arbete har varit idellt. Det kan vara värt att poängtera, fyller Harriet i utan att minsta antydan till att vilja hävda sig själv.

Det går väl att ana att allt detta grundar sig i en stor kärlek till klubben?

– Ja visst, det är klart! Laget i mitt hjärta är Luleå Hockey.

Vad ligger bakom ditt stora intresse för hockeyn och då allra främst Luleå?

– Sporten kommer hemifrån. Pappa var också intresserad och arbetade åt Luleå kommun, han satt och tog emot biljetter. Sen har jag följt Luleå Hockey genom alla år. Det har alltid varit en gemenskap, jag har lärt känna väldigt många.

Ser inget slut: "Vi måste ta det där 50-årsjubileumet först"

Spelarfruar, styrelsefolk och hockeyspelande stjärnnamn. Harriet Widmark har stött på det mesta i sitt arbete utanför rinken och hon har skaffat sig många bekantskaper längs den långa vägen. Alla relationer är något som hon bär med sig - och kanske även det som lockar henne att säsong efter säsong fortsätta sitt arbete. I samma andetag inser även Harriet att 50 år är en vädligt lång tid, men något slut ser hon ändå inte.

– Det är något visst med det här... jag kan liksom inte sluta. Sen kommer det nog en dag när jag ändå gör det. Men vi måste ta det där 50-årsjubileumet först!

Som redan nämnt har mycket vatten runnit under hockeybroarna sedan Harriet klev in på Luleås kansli för första gången. På sin väg fram mot titeln som klubbens eviga fikadrottning har hon sett den dåvarande Delfinens Ishall förvandlas till Coop Norrbotten Arena och klassiska kiosker bli till restauranger och loger. "Förändring har skett", konstaterar Harriet kort och gott i samma veva som hon minns tillbaka till när klubbdirektören bjöd in till fika på sitt kansli.

– Jag kände ju mer folk runt omkring hockeyn på den tiden, det måste jag ändå säga. Domarna kom alltid upp och fikade i vårt klubbrum och så är det ju inte längre. Nu är det mer strikt och vi går bara ner med en korg som vi ställer i deras omklädningsrum, förklarar Harriet och tar en konstpaus innan hon fortsätter;

– Det är fortfarande väldigt uppskattat, det märker jag. Vi fick bland annat en julklapp i år av SHL-domarna och det är väldigt roligt för oss att bli uppmärksammade.

Det är inte bara i SHL:s domarkår som Harriet Widmark är ett respekterat namn. Även journalistkåren har hon, i vad som upplevs som generationer, mättat med sitt pressfika. Bland reportrarna finner också Harriet många kända ansikten som hon ofta byter både ett och två ord med.

– Ja, även nu träffar jag ju på journalisterna. Det händer så klart alltid att jag talar med någon. Så är det varje match, de flesta kommer ihåg mig.

"Det är nog jag som är chefen"

Hur ser då ett normalt arbetspass ut en vardagskväll för Harriet Widmark? Jo, redan vid tretiden gör hon entré i Coop Norrbotten Arenas katakomber för att påbörja sin noggranna förberedelser. Med andra ord långt innan det att spelare, domare och framförallt fans anländer till arenan. Därifrån handlar allt om att servera fika, smörgåsar och annat gott till de aktiva.

En och en halv timme innan nedsläpp kliver Harriet ner till omklädningsrummet med domarnas fikakorg. Hemmalag och bortalag ska ha sina korgar samtidigt som de befinner sig ute på uppvärmning. Det betyder 40 minuter innan matchstart. Sedan är det fullt fokus på journalistkåren och pressfikat, där det i den första periodpausen serveras smörgåsar och andra fikabröd. När matchen är över och publiken går hem stannar Harriet sedan kvar för att städa innan hon gör beställningen till nästa hemmamatch, ett som hon uppdrag delar på med Luleå Hockeys Robert Hedlund.

– Det är nog jag som är chefen, även fast det är "Robban" som beställer hem allt. Vi har ett upplägg och vi försöker att variera oss mellan vanliga polarmackor, baguetter och så vidare. Någon gång då och då brukar de också få varmkorv, berättar Harriet.

Vad plockar du fram om du känner att ni verkligen vill lyxa till det till någon match?

– Då brukar vi göra någon tallrik med potatissallad och rostbiff. Vi har inget kök och kan inte laga till något, så vi får hålla det kallt.

Känslan som man får är att du har många specialiteter som går hem på fikabordet. Vad är det som säljer absolut bäst?

– Det mest populära om man frågar bortalaget brukar alltid vara leverpastejmackorna på polarkakan, avslöjar Harriet.

Vad tror du gör just leverpastejmackorna så populära?

– Jag vet inte riktigt, folk kanske gillar leverpastej, haha? "När kommer Harriet med leverpastejmackorna" brukar det låta från många håll. De vet vad jag heter och frågar ofta efter mig.

Levt hela livet i Luleå: "Jag trivs här"

Som den snart 50-åriga fikadrottningen har Harriet Widmark etablerat sig som Luleå Hockeys alldeles egna smörgåsgeneral. Men intresset för klubben sträcker sig givetvis även till det som sker ute på isen. Den här säsongen har Luleå stundtals gått urstarkt och laget återfinns i serieledning inför helgens matcher. Varje tillställning i hemmaborgen bevakas på plats av Harriet, men även bortamatcherna följer hon från sin plats hemma i TV-soffan.

– Japp, då tittar jag på C More, säger Harriet som trivs med att se Luleå i SHL:s tabelltopp.

– Ja, det är väldigt spännande. Det är många lag med nästan samma poäng som är nära varandra. Men det ska nog gå bra tror jag.

Vid sidan av sitt ständigt brinnande engagemang för Luleå Hockey arbetade Harriet Widmark tidigare som fritidspedagog, innan hon för några år sedan gick i pension. Hon har en man och två barn, samt barnbarn som bor söderut i landet. Själv har Harriet genom hela sitt liv både andats och levt i Norrbotten och just Luleå. Staden har alltid hållit henne kvar, något som hon kan peka flera skäl till.

– Det är vattnet runt staden. Det är väldigt fint. Sen är staden bra på att ordna med många aktiviteter här, menar Harriet och fortsätter;

– På vintern är det ju ishallen som gäller och somrarna ägnar jag i vårt fritidshus. Det ligger en bit utanför staden. Jag trivs här - i Luleå.

Och vad betyder det stora uppdrag som du länge haft och ännu har inom hockeyn?

– Det handlar om både hockeyn och gemenskapen, det är enda stor känsla. För mig är det mitt stora intresse och jag är glad över att kunna hjälpa till.