• Huvudsponsorer

Torsdag Tor 1 November Nov
Lördag Lör 3 November Nov
Tisdag Tis 13 November Nov
Torsdag Tor 15 November Nov
Lördag Lör 17 November Nov
Söndag Sön 18 November Nov
Torsdag Tor 22 November Nov

Elva matchers avstängning för Karlsson

8 november 2011 15:20

Under tisdagen kom beslut från Svenska Ishockeyförbundets Diciplinnämd vad gäller bestraffning på Linköpings Sebastian Karlsson för tacklingen på Frölundas Magnus Kahnberg under matchen mellan lagen i omgång 20.


Följande text är ett direkt utdrag ur domen från Svenska Ishockey- förbundets Diciplinnämnd:

Beslut

Efter ett match penalty i en match mellan Frölunda HC och Linköpings HC, Elitserien, den 5 november 2011, åläggs Sebastian Karlsson, Linköpings HC, följande straff för tackling mot huvudet:

Avstängning fr.o.m. den 7 november t.o.m. den 20 december 2011. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.

Bestraffningen motsvarar totalt 11 matchers avstängning (inklusive den automatiska avstängningen). Eftersom avstängningen är längre än en månad utdöms inga böter.

Skäl

Disciplinnämnden har tagit del av domarens anmälan, ett yttrande från Sebastian Karlsson samt har granskat filmsekvenser från händelsen.

Av anmälan framgår att Sebastian Karlsson utdelar en öst/väst-tackling från blind side med kraften riktad direkt mot huvudet på en motspelare. Motspelaren skadas och lämnar arenan i ambulans.

Sebastian Karlsson har bland annat anfört att han såg att motspelaren hade pucken och kom in från sidan men att han inte hade någon tanke på att tackla hans huvud. Däremot försökte han ta pucken och på samma gång dela ut en tackling. Den träffade väldigt illa men han hade inget uppsåt att träffa huvud eller att skada.

Filmsekvenserna visar enligt Disciplinnämndens bedömning att Sebastian Karlsson kommer in som tredje man med hög fart och utdelar en tackling med all kraft riktad mot motspelarens huvud. Tacklingen utdelas på öppen is mot en motspelare som är stillastående och som inte har någon möjlighet att upptäcka tacklingen då den kommer från s.k. blind side. Detta gör motspelaren helt försvarslös i tacklingsögonblicket.

Sebastian Karlsson har enligt Disciplinnämndens bedömning god tid på sig att avbryta tacklingen men väljer att fullfölja en mycket respektlös tackling. I tacklingsögonblicket måste Sebastian Karlsson enligt nämndens bedömning i vart fall ha varit likgiltig till att den skulle träffa huvudet på det sätt som skedde och att den skulle kunna resultera i allvarliga skador på motspelaren. Vid en samlad bedömning av samtliga omständigheter i det förevarande fallet finner Disciplinnämnden att Sebastian Karlsson bör ådömas ett mycket kännbart straff. Nämnden anser att Sebastian Karlsson ska ådömas ett straff motsvarande totalt elva matchers avstängning (inklusive den automatiska avstängningen). Nämnden har i påföljdsvalet beaktat att avstängningen, i fall då den överskrider en månad, inte får kombineras med böter (14 kap. 7 § Riksidrottsförbundets stadgar).