Lista: Fem målvakter som levererat under säsongen

14 december 2021 11:00
Lista

SHL-uppehållet inför julhelgen är här. Bortsett från en match den 21 december mellan Malmö och Timrå, är nästa fullspäckade matchdag de klassiska annandagsmatcherna. Under tiden tittar vi till spelare som utmärkt sig. Först ut är målvakterna.


Med uppehållet kommre nya listor. Och dagens lista, den första av tre, tittar vi närmare på fem målvakter som har utmärkt sig.

Marcus Högberg, Linköping HC

Efter en halvknackig start på säsongen har Marcus Högberg hittat formen rejält. Under stunder har han varit den som räddat poäng åt ett Linköping som börjar blicka uppåt i tabellen. Hans siffror för hela säsongen säger att han har en GAA (insläppta mål i snitt) på 2,27 och en räddningsprocent på 91,36 med en nolla. Men sedan senaste landslagsuppehållet har Högberg levererat just den nollan och på de sju matcher han spelat sedan dess har han en räddningsprocent på 93,03 med en GAA på 1,97. Linköping har vunnit fyra och tagit poäng i totalt sex av dessa sju matcher.

Joel Lassinantti, Luleå Hockey

På temat växa in i spelet hittar vi även Luleås Joel Lassinantti. Hemmasonen i den norrbottniska rödgulsvarta dressen har vaktat kassen i sex av elva matcher som Luleå har spelat. Det har blivit poäng i samtliga - fem har slutat med vinst. Hans GAA på 1,62 är näst bäst i ligan sedan novemberuppehållet. Räddningsprocenten ligger på 92,31 och han har hållit en nolla.

Veini Vehviläinen, Brynäs IF

Vehviläinen verkar ha hittat såväl spelstil som form i SHL. Säsongssiffrorna på 89,93 i räddningsprocent och 2,54 i GAA är kanske lite blygsamma. Men, Vehviläinen har tre nollor till sitt namn och sedan förra uppehållet har han levererat en räddningsprocent på 91,44 med just dessa tre nollor. Detta på nio spelade matcher. Brynäs har vunnit fem av dem och Vehviläinens GAA under de nio är 1,78.

Strauss Mann, Skellefteå AIK

Mann inledde sin första SHL-säsong strålande – och så har han fortsatt. Den 23-årige amerikanen har under säsongen levererat en räddningsprocent på 93,20 - bäst av alla i SHL. Lägg därtill en GAA på 1,75 (även det bäst) och tre hållna nollor. Siffrorna sedan förra landslagsuppehållet? Jodå, de är än bättre. På de fyra matcher han har vaktat kassen har han en räddningsprocent på 94,17 med en GAA på 1,50 med en hållen nolla.

Jhonas Enroth, Örebro Hockey

Även om tiden sedan förra uppehållet har varit lite motigare för Enroth innebär det att han levererar 92,48 i räddningsprocent sett över säsongen - tredje bäst i ligan. Hans GAA (1,93) är även det tredje bäst i ligan och ingen har hållit fler nollor än Enroths fyra.

Bubblare

Christoffer Rifalk, Rögle BK

Rifalk har stått för en fin höst och han var bubblare redan under den förra listan. Sedan uppehållet i november har Kalix-sonen stått för ligans fjärde bästa räddningsprocent (92,06 på sex matcher) med en GAA på 2,45. Han har hållit nollan en gång sedan dess och han har vunnit fyra av de sex matcher han har spelat.

Adam Åhman, Växjö Lakers

Adam Åhman har fått axla manteln som förstekeeper i Lakers när Janis Kalnins inte varit tillgänglig, och han har gjort det med bravur. Räddningsprocenten 92,04 är femte bäst i ligan under tidsperioden. Detta med en nolla till hans namn.