Inför semifinalerna: Luleå - Frölunda

14 april 2022 15:00

Luleå och Frölunda gör upp i en av de två semifinalserierna och de är också först ut. Första nedsläpp i serien sker under fredag eftermiddag. Vi ringde upp lagens poängbästa spelare så här långt i slutspelet – Pontus Andreasson och Patrik Carlsson – för att prata igenom semifinalerna.


Luleå och Frölunda gör upp i den ena semifinalen, med start fredag kl 15:00. SHL.se ringde upp spelarna Pontus Andreasson och Patrik Carlsson för att kolla läget inför mötet. De båda toppar respektive lags interna poängligor: Andreasson har gjort sju mål och två assist på fem matcher, Carlsson har fyra mål och en assist på kontot efter fyra matcher mot Växjö i kvarstfinalerna.

– Det är fantastiskt. Det har rullat på bra. Allting har klaffat och jag har haft lite tur och flyt och sådär också. Det är enormt kul, säger Luleåforwarden.

Carlsson är inne på samma linje:

– Ja, men slutspel är väl det roligaste på alla sätt? Det är ju något extra. Det är svårt att sätta ord på vad det är. Men allt snäppas upp en aning och man går igång på alla cylindrar. Jag tycker väl inte att jag behöver ändra mitt spel sådär jättemycket. Jag försöker göra rätt saker och spela efter situationen. De grejerna blir kanske lite extra viktiga i slutspelet.

Lagen har snarlika upplevelser under kvartsfinalserierna. Luleå manövrerade ut Örebro med 4-1 i matcher, där många matcher var målmässigt jämna. Frölunda tog fyra raka mot Växjö - men tre av fyra möten gick till förlängning. Inför den kvartsfinalserien sa tränaren Roger Rönnberg att laget landat på samma sida i hur man ska ta sig an uppgifterna. Men vad blir då det viktiga här?

– Som alltid är väl powerplay och boxplay oerhört viktigt. Där känner vi att vi har ännu mer att hämta. I fem mot fem har vi gjort mycket bra saker. Vi har varit rejäla och haft bra avvägningar i vårt spel. Jag tycker att vi ska fortsätta bygga vidare på det. Vi har fyra kedjor som kuggar i just nu och alla är med och bidrar. Det ger variation, säger Carlsson.

Andreasson menar att även om slutspelshockey är annorlunda vet man vad Frölunda kommer in med.

– Det kommar att bli tufft och tajt. Det är ett offensivt lag som gillar att fylla på med backarna. Nu gäller det att kika på hur de spelar och jobba på detaljerna för att hålla dem borta från vårt mål så mycket som möjligt.

I grundserien vann Luleå tre av fyra möten. Och tre av fyra matcher slutade med uddamålets skillnad. Spelar resultatet i grundserien någon roll?

– Nej, inte mycket. Slutspel blir något helt annat. Men det är klart att man plockar med sig bra grejer från olika möten. Men det är en annan typ av hockey nu. Men de flesta möten vi har haft har varit ganska jämna och det är de små marginalerna som blir extra viktiga. Kan vi fortsätta jobba med detaljerna bra och dessutom lägga till powerplay och boxplay till det tror jag att vi har god chans, säger Carlsson.

Andreasson är inne på samma linje:

– För vår del spelar grundserien ingen roll. Vi vet att vi kan slå alla lag i serien men i slutspelet är det lite tajtare och tuffare. Jag tror inte att det som hände i grundserien har så stor betydelse. Det blir ju en lite annan hockey i slutspelet. Det blir som att möta ett nytt lag.