SHL 2018/2019 var säsongen då två lag tog sig över 100 poäng i grundserien, Färjestad och Luleå som båda spelade in 101 poäng. Men det var tabelltrean Frölunda som sedermera vann SM-guld. 

Här är alla pristagare i SHL Awards 2019.

Mest värdefulle spelare - Jacob Josefsson, Djurgården

Återkomsten till svensk hockey blev en omedelbar succé för den tidigare NHL-stjärnan. Tillbaka i Djurgårdsdressen tog Josefson snabbt en ledarroll, skickade direkt dit två mål och två assist i hemvändarfesten på Hovet och briljerade stort. Hela hösten var egentligen en enda lång uppvisning av centern, som dessutom tilldelades kaptensrollen.

Skadebekymmer ryckte därefter sönder vintermånaderna, men åter i form visade Josefson sina tongivande ledaregenskaper. Centern var en huvudsaklig faktor till varför ett formsvagt Djurgården lyfte till vad som slutligen blev en fjärdeplats. Jacob Josefson avslutade sin första säsong tillbaka i SHL med 35 poäng fördelat på 40 matcher.

Årets rookie - Emil Bemström, Djurgården

När forwarden anlände till Djurgården från Leksand beskrevs han som en hårt arbetande pjäs som matade på i varje byte och hade en näsa för mål. Och det var framförallt i den sistnämnda kategorin ungtuppen utmärkte sig när SHL-säsongen summerades i mars månad.

Emil Bemström klev in i sin första hela SHL-säsong med dunder och brak - då han som rookie per omgående kammade hem den totala skytteligan med sina 23 fullträffar. Den 19-årige forwarden har gått från klarhet till klarhet och har framförallt varit bärande i Djurgårdens numerära överläge. Med sina tio fullträffar i spelformen blev han målbäst i ligan även på den fronten.

Årets forward - Ryan Lasch, Frölunda

Frölundas amerikanska frontfigur levde ännu en gång upp till sin skyhöga stjärnstatus. Trots långdragna skadebesvär under säsongens mitt slutade Ryan Lasch etta i hela SHL:s poängliga, med tolv mål och otroliga 38 assist.

Spelgeniet växlade framförallt upp sitt spel till nya nivåer efter årsskiftet, sedan han kommit tillbaka från både skadefrånvaro och poängtorka. Under vårens slutspurt serverade Lasch sina lagkamrater passningar som ledde till mål efter mål. P oängkungen var tongivande i att Frölunda nådde en tredjeplats.

Årets back- Jesse Virtanen, Färjestad

Ensam vinnare av backarnas poängliga och fyra i den totala poängligan över SHL:s samtliga spelare. Det rådde ingen som helst tvekan om vem som dominerade från blålinjen den här SHL-säsongen. Jesse Virtanens andra år i Färjestad blev en uppvisning - och allra mest utmärkte sig finländarens offensiv.

Försvarsklippan och spelfördelaren svarade för hela 35 assist och lade dessutom till sex mål, varav fyra kom i powerplay. Med gott istid och ett imponerande spel med pucken var Virtanen en bärande pelare i Färjestad. Ett Färjestad som med hjälp av backens stjärnspel säkrade seriesegern.

Årets målvakt - Joel Lassinantti, Luleå

Ligans självklara målvaktsetta sett till statistiken - och visst hade Joel Lassinantti en alldeles strålande resa med sitt Luleå. Med 26 vunna matcher och fem hållna nollor var han en viktig bricka i Norrbottens starka försvarsmur.

Lassinanttis 42 spelade matcher resulterade inte i mer än 70 insläppta mål. Med ett snitt på 1,68 mål per match toppade målvaktsfantomen dessutom hela SHL. Joel Lassinantti tog slutligen sitt Luleå till en andraplats - men själv var han allra bäst.

Året tränare - Thomas Berglund, Luleå

Luleåikonen tog den här säsongen sin odödliga status i Norrbotten till nya höjder. Efter några trevande inledande omgångar hittade Luleå rätt och "Bulan" Berglunds spelargrupp gav snabbt ett stabilt intryck. Allra starkast utmärkte sig lagets defensiv, som skulle skörda stora framgångar säsongen igenom.

Med en strikt disciplin bakåt och ett flärdfullt spel framåt ledde Thomas Berglund sitt Luleå till toppskiktet. Laget nådde hela SHL:s längsta segersvit på tolv raka matcher, och även om seriesegern missades med minsta möjliga marginal var Luleås andraplats en mäktig bedrift.

Guldpipan - Mikael Sjöqvist

I samband med årets första SM-final presenterade SICO (Sveriges Ishockeyspelares Centralorganisation) att Mikael Sjöqvist har utsetts till Sveriges bästa domare. Mikael Nord plockade hem priset fem år i följd, mellan 2014 och 2018, men i 2019 års upplaga är det namnen Sjöqvist som tilldelas Guldpipan - för första gången i karriären.

Sjöqvist har röstats fram av spelarna i SHL och priset lämnandes över av lagkaptenerna Joel Lundqvist och Jacob Josefson inför nedsläpp i Scandinavium på söndagen.

SHL:s huvudpartners