Vinnare 2020/2021

Eleganten med det skarpa spelsinnet tog kommandot, och laget följde efter. Marek Hrivík ledde ett Leksand som kämpat i de nedre delarna av tabellen under många år. Men under Hrivíks vingar lyfte hela laget till en ny nivå, till en imponerande tredjeplats i tabellen. Den slovakiske eleganten öste in poäng och vann SHL:s poängliga med 51 poäng på 44 matcher.

 

Med ungdomlig entusiasm och en spelstil som är unik utmärkte han sig under säsongen. William Eklund, född i oktober 2002, har med sin låga tyngdpunkt, kvicka vändningar och skarpa spelsinne haft en stor roll i Djurgården under säsongen. Han har en unik förmåga att vara svårfångad för motståndarna och hans utveckling har gått spikrakt uppåt.

Den slovakiske forwarden var majestätisk i SHL 2020/2021. Med tyngd, finess och spelskicklighet försåg han både sig själv och sina lagkamrater med fina lägen och trots att Hrivik missade åtta matcher under säsongen tog han hem segern i SHL:s poängliga med 51 poäng. Han hade dessutom 21:53 i istid i snitt per match, vilket är en imponerande siffra för en forward.

Han tog Rögle under sina vingar och visade omgående vilken kvalitetsspelare han är. Efter en poänglös debut gjorde han sedan poäng i fem raka matcher och gjorde sig ett namn i SHL per omgående. Seider fick snabbt ett stort förtroende av tränarna och visade upp en imponerande mångsidighet med stor skicklighet i alla moment på isen, såväl offensivt som defensivt och i det fysiska spelet. 

Den 38-årige stjärnmålvakten visade att gammal är äldst. Veteranmålvakten som spelade i division 1 som 25-åring har återigen visat att inget är omöjligt om man kämpar och är målmedveten. Han har gjort ytterligare en fantastisk säsong, och med bäst räddningsprocent i hela SHL var han en starkt bidragande orsak till Växjös serieseger. 

Han ledde Leksand till klubbens bästa tabellplacering på över 20 år. Klubben värvade inför säsongen tränaren Björn Hellkvist från MODO där han gjort succé. Den succén tog han med sig till dalalaget. Leksand var med i mittenskiktet av tabellen fram till i början av februari. Då startade segertåget, och laget vann 13 av de 14 avslutande matcherna vilket bar dem upp till en imponerande tredjeplats i tabellen.

Bäst i olika kategorier

När säsongen började stod det tidigt klart att Leksand hade fått samman en superkedja med Marek Hrivik, Carter Camper och Peter Cehlarik. Hrivik var klart poängbäst i Leksand även säsongen innan och med den nya omgivningen och kemin som uppstod exploderade produktionen under 2020/2021. Totalt spelade Marek Hrivik 44 matcher och samlade på dessa in 51 poäng, varav 14 mål och 37 assist.

Veteranen Viktor Fasth, 38 år, visade återigen upp en nivå av högsta klass och han segrade i målvaktsligans räddningsprocent med 93,34 procent, 1,16 procent bättre än tvåan. Ingen Växjömålvakt hade tidigare vunnit målvaktsligan i SHL, så han blev historisk på kuppen. Fasth hade även bäst GAA, dvs insläppta mål i snitt per match med 1,79. Vid fem tillfällen höll han nollan.

Det var en kamp hela vägen in på mållinjen när säsongens skyttekung skulle koras. Daniel Viksten behövde göra ett mål i Färjestads sista match för att tangera Simon Ryfors 25 mål. Det lyckades han med och de båda spelarna får därmed dela på titeln som skytteligavinnare i SHL 2020/2021.

När SHL 2020/2021 startade varvade Växjö segrar med förluster och smög lite underifrån i tabellen. Spelet satte sig alltmer och poängen trillade in i ett jämnt flöde. Laget var framförallt oerhört starkt på hemmaplan där de endast förlorade en match efter ordinarie under hela säsongen. 

Den 10 maj 2021 säkrade Växjö Lakers klubbens tredje SM-guld. Här kan du minnas tillbaka på lagets väg genom slutspelet fram till slutsignalen när guldet var säkrat.

 

För sjätte gången har Mikael Nord röstats fram som Sveriges bästa domare och med det tilldelats Guldpipan. Det är spelarna i SHL som röstar genom SICO, Sveriges Ishockeyspelares Centralorganisation.

 

Rögles Nils Höglander gjorde det igen - årets mål i SHL. Höglander vann priset i SHL Awards 2019, SHL Awards 2020 och upprepade bedriften i SHL Awards 2021. Killen kan konsten att göra snygga mål.

Janne Juvonen var återkommande när veckans snyggaste räddning skulle presenteras under säsongen. Hans ofta spektakulära räddningar var i ögonfallande och en av dem gick hela vägen till att vinna Årets räddning.