Färjestad vann grundserien, men slogs ut av Rögle redan i kvartsfinal. Rögle, som slutade nia i tabellen, tog sig hela vägen till final. Där stod Skellefteå för motståndet och västerbottningarna tog hem SM-guldet efter 4-1 i matcher. Det var Skellefteås fjärde guld. Skytteligan vanns av David Tomasek, Färjestad, med 25 mål.  

Här är samtliga vinnare i SHL Awards 2024.

Årets målvakt och MVP - Marcus Högberg, Linköping

29-åringen har varit en avgörande faktor för Linköpings säsong, där laget slutade sexa i tabellen och nådde första slutspelet sedan 2018. Högberg är den målvakt som matchats hårdast av alla i SHL under säsongen (flest spelade minuter, startade 40 av 52 matcher) och hade tredje bäst räddningsprocent med 91,4 %. 

Högberg har fått stort förtroende, imponerat med sitt spel och gett LHC chansen att vinna varje kväll. 

– Det var en rolig säsong och en bra grupp, och att ta oss till slutspel var rätt riktning på det här också. Känner mig hedrad att få de här priserna, säger Högberg. 

Årets back - Joel Persson, Växjö

30-åringen tog över som lagkapten i Växjö till den här säsongen och har stor del i smålänningarnas framgångar där de regerande mästarna blev tvåa i tabellen. Persson levererade 37 poäng (7+30) under säsongen, näst mest av alla backar i ligan, och 15 poäng kom i powerplay, nionde bäst i ligan. Han landade på +8 i plusminusstatistiken. 

– Laget har gått bra. Jag har gått bra. Det är ju känslosamt så klart. Man har varit nära ett par gånger, fått chansen att vinna, klart man är glad personligen. Det är otroligt stort, säger Joel Persson. 

Även Jonathan Pudas, Skellefteå, och Henrik Tömmeres, Frölunda, var nominerade till priset. 

Årets forward - Oscar Lindberg, Skellefteå

Skellefteås hemvändare vann SHL:s poängliga efter att ha gjort 51 poäng (18+33) på 50 matcher, där poängtakten under andra halvan av vintern sticker ut (32 poäng på 25 sista matcherna). Lindberg är dock inte bara poäng, han är en komplett center som är bra över hela isen, leder Skellefteå och är en frontfigur i omklädningsrummet.

– Jag är glad och stolt i alla fall, säger Oscar Lindberg.

– Första grundseriesäsongen har varit bra och jag tycker det varit stegande form hela året. Det tar ett lite tag att anpassa sig.

Se videon när Oscar Lindberg fick sitt pris. 

Årets Rookie - Jonathan Lekkerimäki, Örebro

19-åringen Jonathan Lekkerimäki har haft. Med sina 31 poäng i grundserien toppar han inte bara Örebros interna poängliga utan är även poängbäste juniorspelare i ligan.

– Jag kom in bra i Örebro, allt var nytt men de har tagit hand om mig väldigt bra och jag har trivts väldigt bra i laget. En rolig säsong. Nu väntar nya äventyr så det är bara att gasa på, säger Jonathan Lekkerimäki.

Sam Hallam, förbundskapten i Tre Kronor var på plats när Jonathan Lekkerimäki fick ta emot priset.  

– Jonathan är otroligt giftig och under den här säsongen har väl hela hockeysverige lärt känna hans skott och hans förmåga att alltid vara skottredo, säger Sam Hallam.

Se videon när Jonathan Lekkerimäki fick sitt pris.

Guldpipan - Linus Ölund

Priset går till Årets Domare och har delats ut av SICO i över 40 år, sedan säsongen 1981/1982.

I videon överraskas Linus Öhlund när han får priset och berättar om hur det är att vinna för andra året i rad.

Han säger bland annat:

– Jag blev lite förvånad, men är otroligt stolt. Har sagt det innan: det här är väl det enda som vi domare kan vinna. Vi kan inte vinna SM- eller VM-guld, det här är lite av vårt SM-guld.

Se videon när Linus Ölund fick sitt pris. 

Årets schysstaste spelare - Linus Johansson, Färjestad

”Årets schysstaste spelare” röstas fram av spelarna i SHL och priset går till den spelare som röstats fram för sina sportsliga, schyssta och gentlemannamässiga egenskaper.

Årets vinnare:

Linus Johansson, Färjestad. 

Den 31-årige Färjestad-kaptenen är ett föredöme både på och utanför isen med sin ärlighet och uppriktighet gentemot motståndare, domare och supportrar.

Se videon när Linus Johansson fick sitt pris. 

SM-guldvinnare - Skellefteå AIK

Västerbottningarna vann den femte finalen mot Rögle med 2-0 på hemmaplan, och vann därmed finalserien med 4-1 i matcher.

Detta var Skellefteås fjärde SM-guld genom tiderna, där man tidigare vunnit 1978, 2013 och 2014. 

Skellefteå lyftes fram som en av guldkandidaterna inför säsongen. Laget gjorde en stark grundserie, där man hade en förlustsvit på fyra matcher i skarven mellan oktober och november, men där man i övrigt inte förlorade mer än två matcher i rad på hela säsongen.

Läs mer och se intervjuer här

SHL-segrare - Färjestad BK

Det här var första gången sedan säsongen 2018/19 som Färjestad blev seriesegrare och värmlänningarna var med i toppen av tabellen hela säsongen. På de åtta första matcherna tog Färjestad sju segrar under ordinarie matchtid. Laget hade två sviter med tre raka förluster, dels i oktober och dels i slutet på januari. Efter förlustsviten i januari studsade Färjestad tillbaka med hela tolv raka segrar – vilket också säkrade värmlänningarnas serieseger.

Läs mer här.

Årets mål - Oliver Johansson, Timrå

Mål, mål, mål! Vi fick se många vackra fullträffar under grundserien i SHL 2023/2024.

Efter omröstning stod det klart att Timrås Oliver Johansson gjorde det snyggaste.

Noterbart: det här priset gäller mål i grundserien, ej i slutspelet.

Röstfördelning i finalen:
Oliver Johansson, Timrå, 51 %
Lucas Elvenes, Leksand, 29 %
Jonathan Lekkerimäki, Örebro, 20 %

Årets räddning - Jacob Johansson, Timrå

Vi fick se många fantastiska räddningar under grundserien i SHL 2023/2024.

Efter omröstning stod det klart att Timrås Jacob Johansson svarade för den allra snyggaste. 

Noterbart: det här priset gäller räddningar i grundserien, ej i slutspelet.

Röstfördelning i finalen:
Jacob Johansson, Timrå, 41 %
Filip Larsson, Leksand, 31 %
Max Lagacé, Färjestad, 28 %

SHL:s huvudpartners