Efter en otroligt tät slutspurt på grundserien hade Växjö dragit det längsta strået. Hela fyra lag slutade inom tre poängs marginal i toppstriden. 

SM-guldet vanns av HV71 efter en gastkramande sjunde och avgörande finalmatch mot Brynäs. 

Här är samtliga vinnare i SHL Awards 2017.

Mest värdefulle spelare - Joakim Lindström, Skellefteå

Joakim Lindström är SHL:s mest värdefulle spelare 2017. 33-åringens återkomst till Skellefteå efter två år utomlands gav ett rejält eko i hockeysverige och värvningen var en av de tyngsta inför säsongen. Således var förväntningarna stora på den elegante ytterforwarden, men vi kan lugnt konstatera att han levererade.

Han var Skellefteås klart mest lysande stjärna, bar laget på sina axlar och under de sista veckorna av SHL när Skellefteå jagades i kampen om kvartsfinalplats klev han fram och gjorde 15 poäng på de elva sista matcherna. Totalt stod Lindström för 54 poäng, vilket han vann poängligan i SHL med och hans 36 assist var även det bäst av samtliga spelare. Dessutom skrinnade stjärnan endast av isen poänglös i 15 av 51 matcher, ett mycket starkt facit.

Årets rookie - Andreas Borgman, HV71

Stockholmssonen Andreas Borgman inledde sin karriär i Timrå och gjorde också tre matcher i SHL för klubben 2012/2013. Efter det blev det tre säsonger i HockeyAllsvenskan innan han inför den gångna säsongen presenterades som nyförvärv hos HV71. Väl där fick han under säsongen sitt stora genombrott och 21-åringens utveckling den här säsongen är något utöver det vanliga. Från HockeyAllsvenskan till första backpar i HV71 och landslagsman, allt på mindre än en säsong.

Årets forward - Joakim Lindström, Skellefteå

Efter att ha gjort 63 poäng för Skellefteå säsongen 2013/2014 lämnade Joakim Lindström för spel i NHL. Det blev endast en säsong i Nordamerika innan han testade vingarna i KHL och SKA St. Petersburg. Inför den här säsongen presenterades han för en återkomst till Skellefteå som en av de tyngsta värvningarna. Det var således stor press på 33-åringen - men vi kan lugnt konstatera att han levererade. När SHL var färdigspelat hade han snittat över en poäng per match med 54 poäng, fördelat på 18 mål och 36 assist på 51 matcher. Den noteringen räckte precis till att knipa förstaplatsen i poängligan före Linköpings Broc Little. Lindströms 36 assist var även det bäst av samtliga i SHL 2016/2017.

Årets tränare - Sam Hallam, Växjö

Sam Hallam har under sina sex år som huvudtränare för Växjö Lakers tagit klubben från nykomling till framgångsfaktor inom SHL. Under Sam Hallams ledning har Växjö hela tiden tagit nästa steg som klubb och för två år sedan fick klubben även kröna framgången med ett SM-guld.

Den här säsongen har Växjö tagit nästa kliv i utvecklingen. Under en imponerande säsong var Växjö ett svårbemästrat lag för samtliga motståndare och Sam Hallam såg till att laget hade såväl en hög högstanivå som en hög lägstanivå och jämnhet i sitt spel. Imponerade sviter under säsongen som elva raka segrar och 19 raka matcher med poäng radades upp under säsongen som efter 52 omgånger summerades med Växjö Lakers som seriesegrare.

Årets målvakt - Oscar Alsenfelt, Malmö

Oscar Alsenfelt gjorde endast sju starter för Malmö under säsongen 2015/2016 efter att ha fått stora delar av säsongen förstörd av skador. Vi kan lugnt konstatera att 29-åringen tog sin gruvliga revansch den här säsongen.

I början av säsongen var kampen om förstaspaden med Cristopher Nihlstorp jämn, men det visade sig ganska snart att Alsenfelt var Malmös förstaval mellan stolparna. Burväktaren tackade för förtroendet och gjorde karriärens bästa säsong. På sina 34 matcher hade han bäst räddningsprocent av alla målvakter i ligan med 94.46, var tvåa i insläppta mål per match i snitt (1.56) och höll flest antal nollor (9). Antalet nollor var också en tangering av rekordet som Fredrik Norrena satte säsongerna 2003/2004 och 2010/2011.

Årets back - Henrik Tömmernes, Frölunda

Frölundas försvarsgeneral Henrik Tömmernes värvades till Göteborgsklubben redan inför säsongen 2015/2016 och imponerade under stor redan då. Den gångna säsongen tog 26-åringen sitt spel till ännu högre höjder. I ett anfallstarkt Frölunda stod Tömmernes för 39 poäng, vilket var åtta poäng fler än Magnus Nygren som gjorde näst flest poäng bland backarna i ligan.

Sin vana trogen skördade Tömmernes också stora framgångar i powerplay som göteborgarnas självklara pointguard på blålinjen. Av hans 39 poäng kom 21 av dem i numerärt överläge, drygt 54 procent av hans poängskörd alltså. I den kategorin slogs han endast av ettan och tvåan i hela SHL:s poängliga, Broc Little och Joakim Lindström. Henrik Tömmernes fantastiska säsong gick inte obemärkt förbi för Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg som tog ut backen i landslaget under flera turneringar.

Guldpipan - Mikael Nord

För fjärde gången på lika många år tar Mikael Nord hem priset Guldpipan som ett tecken på SHL:s bästa domare. 

SHL:s huvudpartners